Wegens succes kan je de twee expo's die lopen in het Jakob Smitsmuseum nog tot en met 18 oktober bewonderen. 'Schatten op zolder' van Eugeen Van Mieghem en 'Weerspiegeling' van Jozef Van Ruyssevelt staan dus nog steeds voor je klaar. Ook 'Smits voor kids', het leuke kinderspel kan je tot dan spelen.

Normaal zouden de tentoonstellingen half september afgelopen zijn. Wegens groot succes besloot het Jakob Smitsmuseum toch om je nog een paar weken de kans te geven om een bezoekje te brengen aan deze unieke expo's.

De toegangsprijs bedraagt:

· Volwassenen: 4 euro

· Volwassenen met korting (+65-jarigen, -26-jarigen, houder van OKV-, KNACK-, Academie-, of lerarenkaart): 3 euro

Leden vzw Vrienden, houders Museumpas en -18 jarigen: gratis

Schatten op zolder

Op de zolderverdiepingworden voor de eerste keer ooit tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem geëxposeerd.

Ze komen uit de collectie van Jakob Smits zelf. Eugeen Van Mieghem, in het Antwerpse schipperskwartier geboren in 1875, heeft praktisch z'n hele leven lang getekend.

In 1920 werd hij docent aan de Academie van Antwerpen. Zijn krachtig werk is onlosmakelijk verbonden met de haven, het havenvolk en de landverhuizers die hij rond de herberg van zijn ouders zag komen en gaan. Soms schrijnend, soms beladen met weemoed, altijd raak getypeerd.

Weerspiegeling

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) studeerde schilderkunst en grafiek aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone kunsten. In 1971 werd hij titularis van de etsklas van de Antwerpse Academie.

Hij bleef zich tegelijk concentreren op eigen werk en expressie dat heeft geleid tot een uitgebreid en divers oeuvre. Van Ruyssevelt deelde zijn fascinatie voor de werking van het licht met Jakob Smits.

Voor de museumbezoeker zal het een blij weerzien zijn omdat Van Ruyssevelt in 2009 al eens te gast was. Deze tentoonstelling is een samenstelling van werken uit privécollecties die na Nederland en Parijs hier bij ons bewonderd kunnen worden.

Volgende expo op 24 oktober

In de week van 19 oktober is het museum gesloten. Niet dat het museumteam een weekje naar de Caraïben trekt. Ze gaan hard aan de slag om op 24 oktober de volgende expo, Mono: Come up and see my prints te openen.

Het wordt een tentoonstelling samengesteld door curator Tom Liekens met werken van hedendaagse kunstenaars en tijdgenoten van Smits die elk op hun manier het medium grafiek heruitvinden. Deelnemende kunstenaars zijn, naast Liekens zelf, onder meer Fred Bervoets, James Ensor en Felicien Rops.

Te bezoeken tot en met 10 januari in het Jakob Smitsmuseum.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a, 014 31 74 35, jakobsmits@gemeentemol.be, www.jakobsmits.be